Kategoriarkiv: Nyheter

God Jul och Gott Nytt År

T38 ligger nu, som tidigare meddelats, i sitt vinteride i Mtb-hallen (se bild) på Lindholmen i Örlogshamnen och vinterns underhåll har till viss del påbörjats.
Vi önskar alla T38-vänner en God Jul och ett Gott Nytt År! Hoppas att ni även vill stödja oss under 2014.
För kännedom till alla medlemmar: Årsmötet 2014 äger rum på Marinmuseum onsdagen den 19 mars med början kl. 1800. Mer information kommer under februari månad.

 

T38 i ”vinteride”

Tisdagen den 19 november togs T38 upp på slipen i Mtb-hallen. Årets torrsättning har blivit något försenad på grund av att västra bron till Lindholmen sedan en tid tillbaka varit avstängd för fordonstrafik. Detta har inneburit att T38 tvingats förhala till fastlandssidan och åter för att kunna utföra vissa arbeten inför torrsättning. Men nu är T38 äntligen inne i ”stugvärmen” och vinterns underhållsarbeten kan påbörjas.

Fortverket fortsätter att renovera Mtb-hallen. Just nu pågar bland annat arbete med att återskapa den camoufalge-målning på utsidan som hallen en gång fick när den byggdes 1942. Ett trevligt projekt, tycker vi på T38.

Foto från torrsättningen: Lars Petersson

Medlemsdag den 6 juli

Vid medlemsdagen lördagen den 6 juli deltog 13 personer i besättningen och 4 i sekretariatet på Bremön. Vädret var verkligen anpassat för en medlemsdag; solsken, +25, svag västlig vind. Medlemsdagen genomfördes i samband med Nostalgia Festival och Veteranbåtsdagarna i Karlskrona.
Tyvärr var anslutningen av åksugna medlemmar inte vad vi kanske förväntat oss. Under dagen fick 44 medlemmar medfölja på en åktur, alltså inget nytt rekord. På första turen medföljde en fotograf från tidningen Soldat & Teknik inför en kommande artikel om T38.
4 åkturer genomfördes om ca 40 minuter vardera. Första tur avgick kl. 0930 och den sista tur avslutades kl. 1510.
Vi har i efterhand förstått att många medlemmar trodde att medlemsdagen skulle äga rum på söndagen (?), trots tydlig information både i medlemsbladet och en påminnelse med mail en vecka före. Nåväl, det blev en trevlig medlemsdag i alla fall. Foto: Thomas Chevrell

Startfartyg och familjedag

Vid familjedagen fredagen den 5 juli deltog 15 ur besättningen och 12 anhöriga/gäster. Losskastning från Marinmuseum kl. 1000. Vädret var perfekt för en familjedag, solsken och svaga vindar. Efter en varmkörningsrunda agerade vi startfartyg på Västra fjärden för skutorna vid Nordisk Kustkulturs segeltävling, start kl. 1100. Därefter gick vi till Saltö för lunch. Maten på fiskrestaurangen uppskattades särskilt av våra gäster. Vid lunchen utnämndes Arne Petersson till hedersmedlem nr 5, då han bland övriga kvalifikationer uppnått “mogen” ålder. Arne fyllde 80 år den 11 juni.
Då uppdraget som startfartyg gick snabbare än väntat och vi blev färdiga med lunchen tidigare än planerat kastade vi loss redan kl. 1300 för att återgå till Marinmuseum. Vi förtöjde på utsidan av Bremön kl. 1330. Foto: Thomas Chevrell

T38 sjösatt 5 maj

T38 sjösattes söndagen den 5 maj från slipen i Mtb-hallen och ligger nu förtöjd vid Wasaskjulet på Lindholmen. Sjösättningen gick utmärkt på de nya slipspåren. Nu återstår endast smärre rustningsarbeten innan provtur och förtöjning vid Marinmuseum kan genomföras.
Det enda som för närvarande är beslutat om sommarens verksamhet är att medlemsdagen äger rum den 6 juli vid Marinmuseum, se kalender.
Bild från sjösättningen, foto Bengt Bökberg.

Årsmötet den 21 mars

Vid årsmötet på Marinmuseum den 21 mars deltog 20 medlemmar. Några fler anslöt till den efterföljande föreläsningen.
Årsmötesförhandlingarna genomfördes på rekordsnabba 31 minuter. Protokollet i sin helhet kommer att bifogas medlemsbladet som utkommer i maj.
Mötet inleddes med parentation över den avlidne medlemmen Hans-Christer Skåve. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Samtliga styrelseledamöter vars mandattid utgick, revisorer och valberedning omvaldes, varför styrelsen under 2013 har samma utseende som förra året.
Under övriga frågor utdelade föreningens ordförande Veteranflottiljens hederstecken ”för förtjänstfullt arbete i Veteranflottiljen” till hedersmedlemmen Bengt Bökberg. Medlemmarna Odd Andersson och Arne Petersson har också tilldelats hederstecknet men dessa kunde inte närvara vid årsmötet. I motiveringen för samtliga tre nämndes bland annat att de sedan föreningen bildades år 2000, troget deltagit i besättning och underhållsarbeten på T38 trots långa resvägar, från Malmö, Hjärtum respektive Tranås. Nämnas bör också att de tre gjort sin värnplikt som motormän på mtb. Odd på T34 1952, Bengt och Arne på T38 1954.
Efter årsmötesförhandlingarna intogs en god ärtmiddag i restaurang Skeppsgossen.
Kvällen avslutades med en trevlig och uppskattad föreläsning av riksdagsledamoten och ledamoten i försvarsutskottet Annicka Engblom under rubriken ”Sveriges försvarsförmåga – igår, idag och i morgon”.
Ett stort tack till de medlemmar som deltog vid årsmötet! Bild nedan. Bengt Bökberg mottar Veteranflottiljens hederstecken av ordförande Jan Hagberg. Foto: Thomas Chevrell.