Kategoriarkiv: Nyheter

Spica på TV Nyårsdagen

Börja 2015 på bästa sätt. Se ”Bil- och båttokig” på SVT1 den 1 januari 2015 kl 18.15!

Bil och båttokigs favoriter med det bästa ur säsongens programserie. Del 3 av 5.

Torpedbåten Spica. En samling båttokar har räddat och renoverat det som var spjutspetsen i det svenska sjöförsvaret i ett halvt sekel – en torpedbåt med namnet Spica.

Fartygstypen är utrangerad från försvaret sedan slutet av 80-talet, men en förening bestående av kunniga och idoga torpedbåtstokar har räddat Spica från skroten. Efter många års renovering är fartyget idag en bit flytande marinhistoria som med tjutande turbiner kan ses forsa fram genom Stockholms skärgård.

2015-01-09
Programmet kan nu ses på SVT Play, Bil och båttokig del 3 av 5.

T38 i ”hallen”

Fredagen den 17 oktober togs T38 upp för vinterförvaring i Mtb-hallen på Lindholmen. Vi fick god hjälp av Marinbasens ekipageavdelning. Nu kan vinterns underhållsarbeten påbörjas i stugvärmen.
Foto från torrsättningen: Jan Hagberg

Medlemsdag den 16 augusti

Årets medlemsdag genomfördes planenligt i samband med Marindagen i Örlogshamnen, Karlskrona, den 16 augusti. Marindagen lockade för övrigt ca 11 000 besökare.
För T38 besättning, som denna gång maxad med råge, startade dagen kl 0900. Vädret var på vår sida, strålande solsken och ca +22. Visserligen friskade den västliga vinden på under eftermiddagen så att vissa medlemmar var något blöta vid återkomsten efter åktur, men de var nöjda och glada ändå.
En vattenläcka i maskin under andra turen orsakade en förskjutning i programmet som kanske irriterade några väntande medlemmar, men många uttryckte också beundran för att maskinarna kunde fixa felet så snabbt.
Fem åkturer för medlemmar genomfördes. Under dagen fick 57 medlemmar en åktur på fjärden. Inget nytt rekord, men bra. Försäljning av medlemsartiklar i tältet vid ”trädet” gick också bra och ett tiotal nya medlemmar rekryterades. Förutom medlemmar, många frågvisa och intresserade åskådare på kajen.
Efter åkturerna för enskilda medlemmar genomfördes också ett kör för företagsmedlemmen Advokatfirman Björn Lindmar AB.
En något jobbig men trevlig medlemsdag avslutades då T38 förtöjde vid Marinmuseum omkring kl 1730.
Foto: Thomas Chevrell.

Besök i Karlshamn 18-19 juli

T38 besökte Karlshamn den 18-19 juli i samband med Östersjöfestivalen. Här är Arne Palms reserapport i förkortad version.  Foto: Thomas Chevrell.

”Fredagen den 18 juli, avresedagen med T38 till Karlshamn, såg dyster ut väderleksmässigt. Dock inget regn och definitivt ingen vind.
Tio minuter före utsatt tid, kl 08.50, togs landgången bort, förtöjningarna lossades och resan påbörjades enligt plan. Färden, resan, var fantastisk. Havet var som en blank spegel. Det fanns inte tillstymmelse till en enda liten krusning.
Färden gick planenlig. Motorerna spann som en förnöjd katt, och jag såg att varvtalet låg på 1600. Alla var mycket nöjda, så även maskinisterna. Och naturligtvis skulle de vara det. Detta innebar ju ett fullgott arbete i maskin. Vädret förbättrades stadigt och det var fortfarande en blank vattenspegel när vi klockan 10.10 anlöpte Karlshamn och Östra piren.
På hamnplanen utanför T38 tilläggsplats pågick vid tillfället en uppsamling av alla de veteranbilar som under dagen skulle visas upp. Detta gjorde att det var och kom att bli ett stort antal besökande till platsen som även var intresserade av T38. Under de två dagar som T38 visades för allmänheten kom ca 500 besökande ombord. Många var intresserade av båten, och många var mycket intresserade av denna och kunde anses som presumtiva medlemmar
Allt enligt uppgjord plan fungerade. Från inkvartering till vaktfördelning, utspisning mm. Vädret var bra hela tiden med undantag av någon liten regnskur. Besättningen skötte sig med glans.
Lördagen den 19 juli förlöpte också helt utan anmärkning. Vid losskastning klockan 16.00 hade tillresta medlemmar intagit sina platser ombord och avresan gick enligt plan. Fartygschefen tog efter losskastning, en vidare cirkel inne i hamnbassängen för att med ökad fart kunna passera de många intresserade som kommit för att vinka farväl till 38:an och dess besättning. Hemfärden gick lugnt med något tilltagande vind, ca 3-5 sek/m. Strax efter klockan 17.00 anlöptes den utländska hamnstaden Karlskrona.”
/Arne Palm

 

 

Kör för Svets & Smide

Fredagen den 27 juni genomfördes ett företagskör för Svets & Smide Karlskrona AB som bjöd sina anställda på en kort åktur med T38.
Då företaget under vintern tillverkat vår nya landgång förrättades samtidigt invigning av densamma. På bilden klipper företagsledningen, Ulf Hagström och Björn Cervallius, bandet under övervakning av Calle Lindell.
Svets & Smide är också nya företagsmedlemmar i T38 Vänner och hälsas härmed välkomna.
Foto: Thomas Chevrell.

 

 

Motorbyte och provtur

Söndagen den 1 juni genomförde T38 sin provtur efter vinterunderhållet. I höjd med Kungsholmen mötte vi robotbåten R142 Ystad, som också ingår i Veteranflottiljen och som var på väg till Karlskrona för en veckas besök i samband med det nya ubåtsmuseets invigning. Se FSvR hemsida, www.robotbatar.se
Tyvärr visade det sig att en huvudmotor på T38 inte mådde så bra och provturen fick därför avbrytas och T38 återgick till Örlogshamnen. Vid närmare undersökning av mittens HM beslöts att byta motor. Efter en veckas arbete med ersättningsmotorn kunde själva bytet ske den 9 juni. Därefter vidtog installation av den ”nya” motorn som kunde provstartas vid kaj den 15 juni. Motorn mullrade igång direkt och ett fantastiskt bra arbete av våra duktiga maskinare var därmed avslutat.
Ny provtur genomfördes på eftermiddagen den 18 juni. Allt fungerade perfekt och T38 kunde nu förtöja på sin vanliga plats vid Marinmuseum.
Vi ser nu fram emot besök i Karlshamn under Östersjöfestivalen den 18-19 juli och vår medlemsdag den 16 augusti i samband med Marindagen i Örlogshamnen. Vi kommer att ligga vid ”trädet”.
Bild nedan: Provstart av mittens HM. Foto, Thomas Chevrell.

T38 är sjösatt

Söndagen den 11 maj sjösattes T38 från slipen i Mtb-hallen. Som vanligt hade vi tur med väder och vattenstånd och allt gick bra. T38 ligger nu vid Wasaskjulet på Lindholmen några veckor framöver för fortsatta rustningsarbeten, innan provtur och förtöjning vid Marinmuseum. Foto: Thomas Chevrell.

 

Årsmötet den 19 mars

Vid årsmötet på Marinmuseum den 19 mars deltog 20 medlemmar. Protokollet i sin helhet kommer att bifogas medlemsbladet som utkommer i maj.
Föreningens vice ordförande, Sven-Åke Assarsson-Söderbjörk, valdes att leda årsmötesförhandlingarna. Mötet inleddes med parentation över de avlidna medlemmarna Sixten Östh och Per Öhman.
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Föreningens ordförande, Jan Hagberg, omvaldes på ytterligare två år. Även samtliga styrelseledamöter och revisorer vars mandattid utgick omvaldes. I valberedningen invaldes som ny tredje medlem Thomas Chevrell.
Under övriga frågor utdelade föreningens ordförande Veteranflottiljens hederstecken ”för förtjänstfullt arbete i Veteranflottiljen” till förre styrelseledamoten och intendenten vid SMM, Hans Lineskär (se bild). I motiveringen nämndes bland annat hans arbete och engagemang vid återskapandet av T38 till ett levande museifartyg åren 1994-2000. Hans var också initiativtagare till bildandet av föreningen T38 Vänner år 2000.
Efter årsmötesförhandlingarna intogs en god Pytt Bellman i restaurang Skeppsgossen.
Kvällen avslutades med en trevlig föreläsning av Rolf Edwardson. Rolf berättade bland annat om The Royal Navy i Östersjön i samband med kriget mot Storbritannien 1810-1812, britternas flottbas på Hanö samt om amiralen James de Saumarez och hans koppling till Karlskrona.
Ett stort tack till de medlemmar som deltog vid årsmötet!
Foto: Thomas Chevrell